BankTechShow

Megnyitjuk az API titkos kamráját. Alohomora!

Szerző: | 2017. 03. 03. | API bankolás, Open banking, Összes hír, Szabályozás

A Roxfortban a varázsló tanoncok az Alohomora bűbájjal képesek a kulcsra zárt ajtókat, a titkos kamrákat kinyitni. A fintech startupoknak már nem lesz ennyire egyszerű dolga a banki adatvagyont őrző titkos kamrák kinyitásával. Bűbáj helyett API lesz a kulcsszó.

Zárt ajtók helyett egyre több bank már „nyitott kamrával”, várja a fintech növendékeket a PSD2 alkalmazását megelőzően. Mutatjuk mi a hype oka.

 

Egyre növekszik a „játszóterek” száma Európában

Skandinávia: Nordea

A minap a Nordea bejelentette, az API-jait elérhetővé teszi fintech cégek, fejlesztők számára. Az AISP szolgáltatásokhoz szükséges számlainformációs – és a screen scrapinget kiváltó – API-kal játszhatnak mostantól a fejlesztők a Nordea homokozójában. A Nordea lépése nem az első az európai pénzügyi szolgáltatók körében.

Spanyolország: BBVA

BBVA API  játszóterén már látszanak az első fejlesztői szárnypróbálgatások. Legnagyobb érdeklődést a spanyolországi kártyás vásárlások aggregált adatait feltáró hozzáférés és az adatok feldolgozási lehetősége által teremtett üzleti alkalmazások keltették.

Anglia: HSBC

A HSBC december 15-én bejelentette, három hozzáférést nyitott a felhasználók előtt: ATM kereső, fiók kereső, saját banki termékkereső.

Challenger bankok

Emellett a tech vénájú challenger bankok, illetve Bank-as-a-Service (BaaS) szolgáltatók API piacterei sem új létesítmények, lásd pl.: Figo, Monzo, Solaris stb.

Közép-Kelet-Európai régió: Erste Bank

A régiónkból a cseh Erste ad hozzáférést a folyószámlavezető rendszeréhez. Itthon is nyílnak azok a bizonyos hozzáférések, ám ezek egyelőre nem nyilvánosak, pl.: Gránit Bank, vagy MagNet Bank. Illetve hamarosan jön az MKB Bank is a saját homokozójával.

 

Jól megtervezett társasjáték

Az Ubert gyakran hozzák mintának: az Uber, mint szolgáltatás API-kra és azok funkciójára épül. Legalább három API hívás szolgál ki egy utat:

  • amikor az appból “hívjuk” az autót, egy API a Google maps meghívásával megállapítja hol vagyunk,
  • a második hívás az úticél megadása és az útvonal megtervezése, majd
  • a harmadik hívás a fizetés.

 

Tegyük fel, hogy van egy digitális személyes pénzügyi asszisztensünk és arra az egyszerű kérdésre keressük a választ, hogy megvehetjük-e a neten kinézett Asics futócipőt még ebben a hónapban azután, hogy befizettük a számlákat és megvettük a havi tömegközlekedési bérletet. Erre a választ több API hívás együttese adja meg:

  1. az egyik azonosít,
  2. a másik meghívásával kiderül mennyi pénz van a számlámon,
  3. a harmadik hívás megnézi a banki tranzakció történetemben, mennyi rezsit szoktam fizetni az év ugyanezen időszakában.
  4. Az már csak hab a tortán, hogy egy következő hívás segítségével azt is megtudhatom, melyik cipőboltban van a vágyott cipő a méretemben, és
  5. hol van a legközelebbi ATM, ha nem kártyával fizetnék.

 

Az igazi nyertes: a felhasználó

Az API tehát nem a bankolásról szól, vagy a taxizásról, hanem egyes funkciók gyors, pontos, elvégzéséről, hogy a szolgáltatás élményszerű, töredezettségmentes legyen a felhasználó számára. Egy új digitális ökoszisztémában.

 

A társasjátékban tehát több nyertes is lesz, reméljük, legnagyobb nyertese mi leszünk, a fogyasztók.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!