Mikor lesz válasz a bankok félelmére és a fintech startup-ok aggodalmára?

írta | 2017.02.01. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

A bankok és fintech-ek csatája még nem dőlt el,  az európai bankpiac megnyitását szolgáló szabályozás (PSD2) még alakul. De ahogy a Portfolio.hu a mai cikkében említette, a fintech-ek aggodalma egyre nő (megjegyz.: a bankok félelmével párhuzamosan).

 

A bankok félelme: biztonság

Korábbi cikkeinkben (lásd lejjebb) részletesen beszámoltunk arról, hogy az irányelv részletszabályainak kidolgozása és azok szakmai konzultációja során a bankok milyen aknákat helyeztek el a fintech startup-ok és más harmadik feles szolgáltatók számára (lásd az AISP esetén). Ahogy a Portfolio.hu is bemutatta, az egyik ilyen akna a biztonság kérdése.

“Persze a másik oldalon érthető, hogy a bankok féltik az adataikat a csalásoktól és visszaélésektől.”

– Portfolio.hu

 

A fintech-ek aggodalma: nehezített pálya

Nehezítő elemek nem csak az ügyfélút mentén lehetnek, hanem a piacra lépéshez szükséges regisztrációs (AISP) vagy engedélyezési (PISP) eljárásban is. A feltételrendszer szigorítása pedig túl drágává és kockázatossá teheti az indulást a fintech cégek számára.

 

Mikor lesz válasz a félelmekre és az aggodalmakra?

Hogy mikor láthatunk tisztán? Eredeti ütemezés szerint ezév januárjában kellett volna az Európai Bankhatóságnak (EBA) benyújtania az EU Bizottsága felé az új piacralépők és a bankok kapcsolatának feltételrendszerét meghatározó  ügyfélhitelesítési, az ügyféladatok átadására vonatkozó szabályozást.

Az EBA képviselője a tavalyi parlamenti meghallgatásán már jelezte, hogy ez a szabályozási tervezet a több mint 250 észrevétel feldolgozása és egyes szabályozási elemek átgondolása miatt csúszni fog.

 

A szabályozási tervezet egyes elemeinek értékeléséről, a tech cégek, online kereskedők és a meghatározó fintech vállalkozások legfőbb észrevételeiről további infok itt:

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.