2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.02.01.

Mikor lesz válasz a bankok félelmére és a fintech startup-ok aggodalmára?

Szerző:

Kategóriák:

A bankok és fintech-ek csatája még nem dőlt el,  az európai bankpiac megnyitását szolgáló szabályozás (PSD2) még alakul. De ahogy a Portfolio.hu a mai cikkében említette, a fintech-ek aggodalma egyre nő (megjegyz.: a bankok félelmével párhuzamosan).

 

A bankok félelme: biztonság

Korábbi cikkeinkben (lásd lejjebb) részletesen beszámoltunk arról, hogy az irányelv részletszabályainak kidolgozása és azok szakmai konzultációja során a bankok milyen aknákat helyeztek el a fintech startup-ok és más harmadik feles szolgáltatók számára (lásd az AISP esetén). Ahogy a Portfolio.hu is bemutatta, az egyik ilyen akna a biztonság kérdése.

“Persze a másik oldalon érthető, hogy a bankok féltik az adataikat a csalásoktól és visszaélésektől.”

– Portfolio.hu

 

A fintech-ek aggodalma: nehezített pálya

Nehezítő elemek nem csak az ügyfélút mentén lehetnek, hanem a piacra lépéshez szükséges regisztrációs (AISP) vagy engedélyezési (PISP) eljárásban is. A feltételrendszer szigorítása pedig túl drágává és kockázatossá teheti az indulást a fintech cégek számára.

 

Mikor lesz válasz a félelmekre és az aggodalmakra?

Hogy mikor láthatunk tisztán? Eredeti ütemezés szerint ezév januárjában kellett volna az Európai Bankhatóságnak (EBA) benyújtania az EU Bizottsága felé az új piacralépők és a bankok kapcsolatának feltételrendszerét meghatározó  ügyfélhitelesítési, az ügyféladatok átadására vonatkozó szabályozást.

Az EBA képviselője a tavalyi parlamenti meghallgatásán már jelezte, hogy ez a szabályozási tervezet a több mint 250 észrevétel feldolgozása és egyes szabályozási elemek átgondolása miatt csúszni fog.

 

A szabályozási tervezet egyes elemeinek értékeléséről, a tech cégek, online kereskedők és a meghatározó fintech vállalkozások legfőbb észrevételeiről további infok itt:

Címkék:
blank