FinTechShow-7.0

Mikor lesz válasz a bankok félelmére és a fintech startup-ok aggodalmára?

Szerző: | 2017. 02. 01. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A bankok és fintech-ek csatája még nem dőlt el,  az európai bankpiac megnyitását szolgáló szabályozás (PSD2) még alakul. De ahogy a Portfolio.hu a mai cikkében említette, a fintech-ek aggodalma egyre nő (megjegyz.: a bankok félelmével párhuzamosan).

 

A bankok félelme: biztonság

Korábbi cikkeinkben (lásd lejjebb) részletesen beszámoltunk arról, hogy az irányelv részletszabályainak kidolgozása és azok szakmai konzultációja során a bankok milyen aknákat helyeztek el a fintech startup-ok és más harmadik feles szolgáltatók számára (lásd az AISP esetén). Ahogy a Portfolio.hu is bemutatta, az egyik ilyen akna a biztonság kérdése.

„Persze a másik oldalon érthető, hogy a bankok féltik az adataikat a csalásoktól és visszaélésektől.”

– Portfolio.hu

 

A fintech-ek aggodalma: nehezített pálya

Nehezítő elemek nem csak az ügyfélút mentén lehetnek, hanem a piacra lépéshez szükséges regisztrációs (AISP) vagy engedélyezési (PISP) eljárásban is. A feltételrendszer szigorítása pedig túl drágává és kockázatossá teheti az indulást a fintech cégek számára.

 

Mikor lesz válasz a félelmekre és az aggodalmakra?

Hogy mikor láthatunk tisztán? Eredeti ütemezés szerint ezév januárjában kellett volna az Európai Bankhatóságnak (EBA) benyújtania az EU Bizottsága felé az új piacralépők és a bankok kapcsolatának feltételrendszerét meghatározó  ügyfélhitelesítési, az ügyféladatok átadására vonatkozó szabályozást.

Az EBA képviselője a tavalyi parlamenti meghallgatásán már jelezte, hogy ez a szabályozási tervezet a több mint 250 észrevétel feldolgozása és egyes szabályozási elemek átgondolása miatt csúszni fog.

 

A szabályozási tervezet egyes elemeinek értékeléséről, a tech cégek, online kereskedők és a meghatározó fintech vállalkozások legfőbb észrevételeiről további infok itt:

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!