A szabályozás és a PSD2 üzlet is: Ismerd fel mit hozhat Neked!

írta | 2017. 05. 01. | API bankolás, Összes hír, PSD2, Szabályozás

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

A hosszú és jó partnerség titka, hogy mindenki azt kapja az együttműködésből, amire leginkább szüksége van. Ilyen sikergyanús együttműködési modell a banking-as-a-service (BaaS), ahol a fintech cégek a szolgáltatásuk piacra viteléhez szükséges kompetenciák és kapacitások egy részét megvásárolhatják a bankoktól.

 

A PSD2 előírása alapján minden banknak Európában legalább egy, a folyószámla kezelő rendszer adatbázisához hozzáférést biztosító nyílt szabványokon alapuló API-t kell kifejlesztenie, és azt a meghatározott szabályok szerint elérhetővé tennie ún. harmadik feles szolgáltatóknak. Az adatok felhasználásával az ügyfelek korszerűbb, változatosabb, életvitelüket támogató pénzügyi szolgáltatásokat kaphatnak.

A felkészülés olyan kompetenciák és kapacitások kiépítését teszi szükségessé, melyre nem csupán a szabályok miatt van szükség, hanem kereskedelmi feltételek mellett értékesíthető szolgáltatások nyújtását is lehetővé teszik. Ezért mondjuk azt, hogy a PSD2 a bankok nagy üzleti lehetősége is egyben.

 

Ha jó a rendszered, kérj érte pénzt!

Az API alapú működési struktúrára történő átállás nem egy projekt a sok közül, mely rutinszerűen bonyolítható, hanem egy logikai és kulturális váltás a bank működésében. Az eddigi monolit rendszerek helyett microservice alapú moduláris elemeket kell kialakítani, amelyek a kívánt funkció, szolgáltatás igényeihez összeválogathatóak, alakíthatóak. A banki termékorientáltan elkülönült, nem átlátható folyamatok mátrixszerűvé alakulhatnak, s miközben így jelentősen nő az adatok hasznosíthatósága, értéke, a működési folyamatok is felgyorsulhatnak.

E logikai váltást a PSD2 teljesítéséhez a bankoknak legalább egy szegmensük tekintetében meg kell lépniük. Az így nyújtott szolgáltatásért – azaz a folyószámlakezelő rendszerben a  szabályozásban meghatározott információkhoz való hozzáférésért és az azt biztosító API kapcsolatért  – nem kérhetnek díjat a felkapcsolódó szolgáltatóktól. Ugyanakkor a szabályozáson túli adatbázisok megnyitásának feltételeit szabadon határozhatják meg.

Ez üzleti lehetőség, melyet tovább táplálhat a bank, amennyiben végiggondolja és kialakítja fintech partnerségi stratégiáját. 

 

PSD2 – Út a fintech partnerséghez

Ezen adatbázisokhoz biztosított hozzáférés a bank számára nem csupán az adathozzáférési díj beszedését jelenti, hanem saját képességeit tudja jelentősen növelni a fintech partnerségeken keresztül. Például olyan big data adatelemzési technikákat tud felhasználni a megfelelő fintech partnerségek kialakításával, amellyel jelentősen javul a hitelscoring rendszere, hatékonyabban és főként személyreszabott módon tud terméket ajánlani meglévő és leendő ügyfeleinek is.

Megint másfajta, B2B kapacitás megosztás jellegű üzleti lehetőség a banki infrastruktúra, banki licencek “használatba” adása (szabályozás keretei között). Erre szakosodott IT cégeken túl a bankok számára is nyitottá válik ez a lehetőség a rendszereik digitalizációja, az API struktúra kialakítását követően. E lehetőség várhatóan nem a legnagyobb profitrátájú üzlet, de kiszámítható bevételi forrást jelent. Fontos, hogy költségigénye is – főként a gyakorlatilag teljes automatizációnak köszönhetően – lényegesen alacsonyabb, ugyanúgy mint a marketing igénye. Más típusú üzlet, amit meg kell/érdemes tanulni.

PSD2 fintech BaaS

Forrás: Bank-as-a-Service.com

 

Többféle modell is működhet

Tehát többféle módon jelenthet üzleti lehetőséget a banki kompetenciák, kapacitások értékesítése mind B2C mind B2B viszonylatban.

A szabályozás puzzle darabkái egyre inkább összeállnak, a technológia rendelkezésünkre áll, a tankönyvi modellek megvannak, s talán lassan már tapasztalatok is lesznek.

A kérdés az, hogy a bankok készen állnak-e a digitális bankolás új világára. Kialakították-e már átfogó piaci és API stratégiájukat?

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!