2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.05.

Bemutatták, hogyan vezetnék be a digitális eurót és mik lehetnek az EU-s digitális tárca főbb funkciói

Szerző:

Kategóriák:

Az Európai Központi Bank (EKB) április végén bemutatta, melyek lehetnek a tervezés alatt lévő digitális tárca legfontosabb szolgáltatásai a lakosság, a vállalkozások és a kereskedők számára. A kutatás eredményének bemutatásával egyidőben publikálta a digitális euró bevezetésével kapcsolatos ú.n. Harmadik Előrehaladási Jelentést is.

2021. július 14-én jelentette be az EKB, hogy 24 hónapos feltáró elemzést indít, melynek célja a digitális euró bevezetésének, a lehetséges hasznok, kockázatok elemzése, valamint a digitális euró rendszerére javaslatok kidolgozása. Néhány hete publikálták a Harmadik Előrehaladási Jelentést (Third Assessment Report), mely a Kormányzótanács által jóváhagyott, a digitális euró használatára és terjesztésére vonatkozó lehetőségeket mutatja be.

A Jelentés alapján a jelenlegi tervek szerint a digitális euró kezdetben az euróövezet lakosai, a kereskedők és az érintett országok közigazgatása számára lenne elérhető. Az Unióban nem állandó lakhellyel rendelkező euróövezeti állampolgárok is hozzáférhetnének a digitális euróhoz, feltéve, hogy rendelkeznek folyószámlával egy euróövezeti székhelyű pénzforgalmi szolgáltatónál. Későbbiekben harmadik országok fogyasztóira is kiterjedhet a hozzáférés.

Hozzáférés a digitális euróhoz

A Kormányzótanács javaslata, hogy a digitális euró a Módosított pénzforgalmi irányelvben (PSD2) meghatározott pénzforgalmi szolgáltatókon keresztül kerüljön forgalmazásra.

Az euróövezeti lakosok a meglévő banki alkalmazásukon, vagy egy önálló, az EKB által biztosított alkalmazás igénybevételével használhatnák a digitális fizetőeszközt.

A végfelhasználói hozzáférés ugyanolyan folyamatok mentén zajlana, mint jelenleg a fizetésiszámla-nyitás a pénzügyi közvetítői rendszerben.

A bevezetéskor a digitális eurót forgalmazó intézmények számára minimálisan kötelező szolgáltatási készlet kerülne meghatározásra, mely tartalmazza a számlanyitást, -zárást, betét elhelyezést és -kivétet. Ezen felül természetesen értéknövelt szolgáltatásokat, így pl. ismétlődő fizetést (recurring payment), P2P fizetést is nyújthatnának a szolgáltatók.

Következő lépések

A projektben jelenleg a rendszer, a szolgáltatások tervezése zajlik és a következő hónapokban széleskörű szakmai egyeztetésekre kerül sor az érintett piaci szereplőkkel, érdekképviseletekkel, szövetségekkel.

Az Európai Bizottság 2023. második negyedévében tervezi a digitális euróra vonatkozó szabályozási tervezet kidolgozását.

Az EKB Kormányzótanácsa tervezetten 2023 őszén zárja a feltáró projektet és az eredmények alapján dönt a továbblépésről.

Az EU-s digitális tárca várható szolgáltatásai

Az Európai Központi Bank április végén közzétette annak a kutatásnak az eredményeit is, amelynek célja volt, hogy megismerje a felhasználók igényeit, várakozásait és aggodalmait a digitális pénztárcával, illetve a jelenleg elérhető digitális fizetési lehetőségekkel kapcsolatban.

A kutatás főbb megállapításai (nem teljeskörű):

  • A leginkább értékesnek a költségvetés-menedzsment szolgáltatás és a személyközi (P2P) fizetések bizonyultak.
  • A digitális pénztárca alapvető funkciójának tartották a személyközi pénzátutalásokat. A fizetési kérelem még nem bizonyult széleskörben ismert fizetési formának, azonban az azonnali fizetéssel együtt a megkérdezettek mindkét szolgáltatást értékesnek tartották.
  • Hasznosnak ítélték a megkérdezettek az offline fizetés lehetőségének biztosítását főként amiatt, hogy még mindig léteznek korlátozott lefedettségű területek.
  • A résztvevők nagyra értékelték a költségvetés kezelését segítő eszközöket és az utánvétes fizetéseket is, beleértve a szállításkor történő fizetést és a használatalapú fizetést.
  • Lakossági oldalon fontosnak jelölték meg a QR-kódos fizetés bevezetését.
  • A kereskedői oldalon felmerült, hogy a QR-kódos fizetés lassabb, mint az érintéses fizetés. Több kereskedő biztonságosabbnak tartotta a QR-kód azon használati eseteit, amikor maga állítja elő a QR-kódot.
  • A kereskedők hasznosnak tartanák, ha a tárca kereskedői dashboarddal rendelkezne elsősorban a likviditás nyomon követése érdekében.
  • A megkérdezettek örülnének, ha lenne választási lehetőség, hogy önálló alkalmazáson keresztül, vagy banki alkalmazásba integrált módon használják a digitális eurót. A digitálisan érett válaszadók hajlottak az integrált megoldás felé, az átlagos felkészültségű felhasználók inkább az önálló alkalmazást preferálták.

“Az Eurorendszer (Eurosystem) elkötelezett amellett, hogy a digitális euró megfeleljen a digitális gazdaság céljainak. A jelentés megállapításait felhasználjuk a digitális euró projekt jövőjéről szóló döntésünkhöz, amelyet ősszel hozunk meg”

– mondta Fabio Panetta, az EKB Igazgatótanácsának tagja, a digitális euróval foglalkozó magas szintű munkacsoport elnöke.

[Európai Központi Bank sajtóközlemény] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

Címkék:
blank