2022.04.29.

Decentralizált pénzügyek (DeFi | 10. rész): Bevezetés a decentralizált derivatívák világába

Szerző:

Hogyan használhatnak Ethereumos DeFi alkalmazások Bitcoint? Hogyan teremthető meg a token alapú együttműködés különböző blockchain hálózatok között? Mik azok a becsomagolt tokenek, a szintetikus eszközök? Folytatjuk bolyongásunkat a decentralizált pénzügyek (DeFi) világában. Az új állomás a decentralizált derivatívák. 

Mik azok a derivatívák?

A derivatívák a klasszikus pénzügyi konstrukciók egyik legfontosabb elemét alkotják. A derivatíva lényegében egy olyan pénzügyi eszköz, melynek árát egy másik eszköz határozza meg. Ilyen értelemben az előző fejezetekben bemutatott stabil kriptovaluták szintén egyfajta decentralizált pénzügyi derivatívának tekinthetők, mivel árukat egy külső fiat valuta árfolyamától teszik függővé.

Mire jók a “becsomagolt” tokenek?

A legegyszerűbb decentralizált derivatívák viszonylag praktikusak és blockchain specifikusak. A terület egyik nagy problémája, hogy több tucat – gyakorlatban is használható – blockchain platform létezik, amelyek jellemzően saját tokennel rendelkeznek. Ezek az úgynevezett “native” tokenek csak az adott platformon találhatók meg, ugyanakkor ezek használatára egy másik blockchain rendszerekben is szükség lehet.

Ilyen például a Bitcoin és az Ethereum hálózat bitcoin és ether kriptovalutái.
Mindkettő csak a saját blockchain hálózatán belül létezik. Azonban szerencsés lenne, ha például az Ethereumos DeFi protkollokban a Bitcoin is meg tudna jelenni. Az ilyen jellegű, blockchain hálózatok közötti token alapú együttműködés megvalósítására találták ki az úgynevezett becsomagolt token, wrapped token technológiát.

A becsomagolt tokenek az egyik blockchainen lévő tokent próbálják egy másik blockchainen reprezentálni, például okáért Bitcoin-t az Ethereum hálózaton.

A technológia két fő folyamatra épül:

  1. Becsomagolás (váltás) során például a Bitcoint visszük át Ethereumra, mint becsomagolt Bitcoint (wrapped Bitcoin), mely technikailag egy ERC20 token lesz az Ethereum platformon. A becsomagolás folyamata a következő:
    1. Első lépésben a bitcoint, vagy a tokent zároljuk úgy, hogy azt ne lehessen elkölteni és mást se lehessen vele csinálni. Ezt a zárolást bitcoin hálózaton tipikusan kriptográfiailag valósítjuk meg, például multisig wallettel, vagy pedg hased timelock contract-al.
    2. Amennyiben a bitcoin sikeresen zárolásra került, úgy arról egy kriptográfiai értesítést kap az Ethereumon lévő smart contract, mely egy új becsomagolt Bitcoin tokent (wrapped Bitcoin) állít elő az Ethereum blockchainen (mint).
  2. A kicsomagolás (visszaváltás) folyamata az előzőkkel ellentétes:
    1. Először az Ethereumon előállított becsomagolt Bitcoin tokent megsemmisítjük (burn). Mivel ez egy programozott ERC20 token, ezért ez probléma nélkül megtehető.
    2. Majd a Bitcoin hálózaton lévő igazi Bitcoinnak feloldjuk a zárolását.

Ez a mechanizmus biztosítja az árfolyamrögzítés mechanizmusát: praktikusan minden előállított becsomagolt Bitcoin mögött van egy lekötött tényleges Bitcoin.

Mik azok a szintetikus eszközök?

A másik fontos decentralizált eszközfajta az úgynevezett decentralizált szintetikus eszközök. A szintetikus eszközök olyan tokenek, amelyek értéke egy külső eszköz értékétől függ anélkül, hogy a külső eszközt bármilyen módon is tartalmaznánk, vagy birtokolnánk.

A szintetikus eszközök egyik legfontosabb platformja a synthetix. A platform segítségével szintetikus tokeneket lehet előállítani különféle fiat és kripto-valutákhoz, illetve tervezetten egyéb árukhoz vagy akár természeti erőforrásokhoz is. Segítségével indexkövető szintetikus eszközt is meg lehet valósítani, például decentralizált protokollok tokenjeiből képzett indexet, vagy éppen a L2 skálázással foglalkozó platformok tokenjeiből álló indexet.

Szintén érdekes konstrukció az úgynevezett inverz kripto eszköz, mely egy külső eszköz adott szinttől eltérő negatív árváltozását követi nyomon. 

A szintetikus decentralizált eszközök alapvető működési sémája

A séma, ahogy a fedezet alapú stabil kriptovaluták rögzítik az árfolyamot, mint például a MakerDAO és a DAI:

A platform egy belső utility tokent használ az úgynevezett SNX-et. A külső eszközök árának nyomon követéséhez egy külső orákulum szolgáltatást használunk tipikusan az Chainlink-et. Ahhoz, hogy egy szintetikus eszközt létrehozhassunk tipikusan egy fedezetet kell letétbe helyeznünk SNX-ben.

A letétbe helyezett SNX értékének legalább 500%-nak kell lennie az előállított külső eszköz árához képest, így ez hasonlóan a MakerDAO-hoz, egy úgynevezett over-collateralized debt position. Amennyiben a fedezet értéke a külső eszköz értékéhez képest egy bizonyos érték alá csökken, úgy a fedezet likvidálódik. Ilyen módon biztosított, hogy minden egyes kiállított szintetikus token mögött annak többszörös értékű fedezet van a rendszerben. Hasonló, bár némileg más konstrukcióval működő séma az UMA protokoll.

A következő cikkünkben a klasszikus pénzügyi piaci derivatívák decentralizált megvalósítását vizsgáljuk meg közelebbről.
Címkék: