Július végéig lehet jelentkezni a Raiffeisen Bank fintech akcelerátorába

írta | 2017.07.20. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

A magyar startupokat is várja a Raiffeisen Bank fintech akcelerátora, az Elevator Lab. A 4 hónapos nemzetközi programban 5 startup vehet majd részt, amelyek Bécsből gyorsan dobbanthatnak 14 országba. Legalábbis ezt, illetve közel 17 millió ügyfelet ígér a Raiffeisen Bank. Ez lehetne a fintech startupok nemzetközi ugródeszkája.

 

Igaz, minden kezdet nehéz, de ha épp Big Data elemzéssel, RegTech megoldásokkal, vagy a kis- és középvállalkozásokat megcélzó digitális banki szolgáltatások (SME banking) fejlesztésével foglalkozol, akkor a nemzetközi színtérre való betörésben nagy segítséget jelenthet az Elevator Lab. Szívesen látják továbbá azokat a startupokat is, amelyek pénzforgalmi szolgáltatások, vagy befektetések fejlesztésével foglalkoznak, de nem vetik meg a bankfiókok jövőjében gondolkodókat sem. Hogy mit kaphatsz még a programtól, azokat korábbi írásunkban gyűjtöttük össze.

Elevator Lab fintech akcelerator Raiffeisen

Így jelentkezhetsz a programba

Az interneten keresztül elérhető elektronikus űrlap kitöltésével kvalifikálhatják magukat a versenyzők 2017. július 31-ig. Ezt követően 2017. szeptember 7-ig kiválasztják a 15 legígéretesebb versenyzőt, majd 2017. szeptember 19-én azt az 5 startupot, amelyek bekerülnek a programba. Az elmúlt hetekben a verseny kiírói változtattak az ütemezésen, így érdemes arra többször is rápillantani.

Az elektronikus űrlap 7 fő részből áll, amelyek: (1) Személyes információk, (2) Startup profil, (3) Részletek a startup-ról, (4) A startup tagjai, alapítói, (5) A projekt, (6) Az üzleti modell, (7) A szervezet. Nem voltunk rest és kitöltöttük az űrlapot, hogy lássuk, mivel kell megküzdeniük a startupoknak, hogy bekerülhessenek a banki fintech akcelerátorba. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket:

 • Mi a startup szerepe az értékláncban?
 • Melyek az alkalmazott technológiák?
 • Mennyi tőkét kaptál eddig és kiktől?
 • Hányan dolgoznak a startup-nál?
 • Milyen probléma megoldására keresi a startup a megoldást?
 • Mi az új a termékedben/megoldásodban, amit mások nem tudnak?
 • Kikkel versenyzel, kik a versenytársaid?
 • Mi a következő hónapok ütemterve?
 • Mutasd be a lehetséges együttműködési pontokat a Raiffeisen Bankkal!
 • Ki az ügyfeled és miből lesz bevételed?
 • Kikből áll a csapat, milyen kompetenciákkal rendelkeznek és hogyan találtatok egymásra?
 • Hogyan néz ki a jelenlegi tulajdonosi struktúra?
 • Mi az a három terület, amiken támogatásra lenne szüksége a startup-nak?
 • Hol tart most a startup és a termék (“traction”)?
 • 2017-ben mennyi volt a havi átlagos bevétel?
 • A startup rendelkezik-e valamilyen szellemi tulajdonjoggal?
 • Mi motivál Titeket, hogy részt vegyetek a programban?
 • Hol lehet olvasni a médiában a startupról?
 • Szükségetek lenne-e iroda helyiségre?
 • Video pitch és Pitch deck feltöltése.

 

Mindeközben Magyarországon

Idén januárban indult el az MKB Bank fintech inkubátora, a Fintechlab, majd február végén az NN Biztosító nevéhez fűződő Sparklab. Utóbbi inkubációs szolgáltatásokat biztosít, de tőkebefektetést nem. A BnL Start a harmadik hazai inkubátor, amely várja a fintech és az insurtech megoldásokat.

A Fintechlab majdnem egy évvel megelőzte a bécsi pandantját, így ők már a július végi “Demo Day“-re, a 18 hetes inkubációs program záróeseményére készülnek. Itt láthatjátok majd, hová jutott a tavalyi MKB FinTech Versenyen kiválasztott hat magyar fintech startup. Ezzel párhuzamosan a BnL Start sem tétlenkedett és fintech/insurtech startup inkubálását készítette elő az elmúlt hetekben.

A fintechre fókuszáló inkubátorok sora még nem zárult, az idei évben újabb banki inkubátor(ok) és fintech programok megjelenésére is lehet számítani. Ha mindez nem elég, akkor érdemes figyelni a banki adatvagyon hasznosítására kiírt hackathonokat, illetve keresni a banki API-kat is.

Spanyolország egyik legnagyobb bankja, a BBVA most 8 tesztelt API-t nyit meg kereskedelmi feltételekkel a cégek, startupok, fejlesztők számára azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogyasztók banki adatait integrálhassák harmadik feles termékekkel, szolgáltatásokkal. Ugyanakkor nem a BBVA az egyetlen bank, amelyik megnyitja rendszereit más szolgáltatók számára. A minap az Erste Bank adott API hozzáférést 24 fejlesztő csapat számára a Bankathonon, itthon pedig az MKB dolgozik az API hozzáférések idei évi megnyitásán. Hogy miért olyan fontosak a banki API hozzáférések, arról itt olvashatsz!

 

Ha lemaradnál a Raiffeisen fintech akcelerátor programról, ne aggódj, ősszel itthon is nyílik majd pár lehetőség a fintech startupok számára!

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.