PayTechShow 4.0

Hogyan fizethetünk a metaverzumban?

írta | 2022. 06. 15. | Elektronikus fizetés, Összes hír, web3

PayTechShow 4.0

A metaverzum gazdaságának fejlődéséhez nélkülözhetetlen a “föld”, a virtuális terek, a szolgáltatások, az áruk kereskedelmét biztosító fizetési rendszer. Az elmúlt fél évben számos bank, fizetési szolgáltató, fizetéstechnológiai társaság jelent meg valamely ismert metaverzumban, hogy kitalálják, hol a pénz, mi az üzleti haszon az új virtuális világban.

Mi a pénz a Metaverzumban és hogyan fizetünk ma?

A metaverzumot gyakran a web3 – azaz a következő generációs, blockchain technológián alapuló internet – egyik megjelenési formájának tekintik. Ebből adódna, hogy a pénz a metaverzumban a kriptovaluta, de a válasz ennél jóval színesebb.

A pénz az egyes metaverzumokban különféle formákban létezik. Mai ismereteink szerint találkozunk játék-tokenekkel, fiat valutával, valamilyen fiat valutához kötött stabil valutával, kriptovalutákkal. A nem túl távoli jövőben pedig a digitális jegybankpénz (CBDC) is lehet majd fizetőeszköz.

Ma a Roblox és a Fortnite rendszerében fiat és kriptovalutáért megvásárolhatjuk a metaverzum saját “valutáját”, ugyanakkor a Decentraland, az NFT Worlds és a The Sandbox metaverzumokban rendelkeznünk kell kriptovalutával, ahhoz, hogy tranzaktálhassunk, vásárolhassunk, részt vehessünk a metaverzum életében.

A Decentraland metaverzuma például Ethereum hálózaton fut, a belépésért és az egyes tranzakciókért MANA-val fizetünk, melyet Etherrel vehetünk meg. A megvásárolt MANA-t a MetaMask kriptotárcában tárolhatjuk, illetve a tranzakciókat is innen bonyolíthatjuk.

A metaverzum növekedése szempontjából az egyik alapvető kérdés az, hogy milyen fizetési rendszerek lesznek a meghatározók az egyes metaverzumokban és hogy ezek a rendszerek átjárhatóak lesznek-e.

Ahány társaság annyiféleképpen vág bele

Alig pár napos hír, hogy a Mastercard kártyákkal NFT-ket is lehet vásárolni hamarosan. A Mastercard több NFT piactérrel (pl. Immutable X, Sandbox, Candy Digital) együttműködik annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb és minél szélesebb körben elérhető legyen.

A Mastercard ambíciózus terveire utal, hogy a társaság tucatnál is több NFT és metaverzum kapcsolódású védjegy bejegyzését kezdeményezte az USA-ban. A védjegyek többek között virtuális hitel-, betéti és -prepaid kártyára, valamint a metaverzumban és más virutális világokban virtuális fizetési kártya tranzakciókra vonatkoznak.

Az egyik védjegy pályázat arra utal, hogy NFT piactér létesítése is a Mastercard szándékában állhat. A CoinTelegraph szerint 2022. első negyedévében a Mastercard 500 fővel bővült, akik feladata a blockchain, kriptovaluta és NFT területen a társaság tevékenységének megalapozása.

A VISA NFT Creator programja 2021-ben kezdődött; első körben a digitális művészeket, kisvállalkozásokat kívánta segíteni az alapvetően edukációs, illetve finanszírozást segítő programmal. A VISA ma már a pénzintézetek körében folytat stratégiai tanácsadást a metaverzumban a megjelenés és az eredményes működés segítése céljával.

Bankok és fizetéstechnológiai cégek projektjei a metaverzumban

fizetestechnologiai cegek a metaverzumban

Forrás: FXC Intelligence

Bankok és fizetési szolgáltatók a metaverzumban

Globális bankok, mint az HSBC, Standard Chartered és a JPMorgan virtuális területeket vásároltak a metaverzumban, hogy a technológiára nyitott ügyfelekkel itt is találkozhassanak. A következő lépés – kommunikációjuk szerint – a közösségi, edukációs térben banki szolgáltatások nyújtása lesz.

A Worldline virtuális bemutatóterme edukációs és networking tér, amelynek célja az ismeretek elsajátításán túl a kereskedői lojalitás növelése, a metaverzum lehetőségeinek elemzése, kipróbálása.

A Sokin nemzetközi átutalásokkal foglalkozó startup egy 3D-s virtuális outletet alakítana ki a metaverzumban, ahol a vásárlók mobil app segítségével vásárolhatnak.

A Metaverzum ma még “vadnyugat”

Még hiányzik a térkép és hiányoznak a közlekedési táblák. Még nincsenek meg az üzleti, etikai normák, a jogi természetű szabályok. Néhány alapkérdés, alapvetés – a teljesség igénye nélkül -, melyekre a válasz jelentős befolyással lesz a metaverzumok fejlődésére:

  • A metaverzum fejlődése és használhatósága szempontjából alapvető a digitális személyazonosítás és hitelesítés biztonságos megoldása.
  • A metaverzumok bővüléséhez nélkülözhetetlen, hogy a fizetőeszköz könnyen elérhető és használható legyen.
  • Alapelvárás, hogy a fizetési infrastruktúra biztosítsa a valós idejű fizetést kiszámítható díjak mellett.
  • A fizetési infrastruktúrákkal szemben egyértelmű elvárás a 24/7-es működés biztosítása minden fizetési módnál.
  • Az egyik legfontosabb kérdés, hogy lesznek-e olyan alkalmazások, amelyek kielégítik az ügyféligényeket? Például meg tudjuk-e könnyíteni a metaverzumban a fizetés indítását és fogadását annyira, hogy egy átlagos kereskedő is képes legyen működtetni? Ha nem, akkor (egyelőre) a tech-savvy kereskedők és vásárlók játéktere lesz, ami nem feltétlenül elegendő a fenntarthatósághoz.
  • Milyen legyen a kripto és a fiat valutás fizetési módok választéka? Ha túlságosan kripto-nehéz az adott metaverzum fizetési modellje, felmerül a modell fenntarthatóságának kérdése, azaz, hogy lesz-e elegendő fogyasztó, elegendő tranzakció?

Ma még az egyes metaverzumok fejlődéséről, a belső működésről, belső szabályokról és az alkalmazott fizető eszközökről, fizetési megoldásokról beszélünk. Hamarosan azonban a figyelem középpontjába kerül a metaverzumok közötti fizetési tranzakciók átjárhatósága is.

Címlapfotó: Bloomberg

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!