SimpleTrends
SimpleTrends

Hogyan fizethetünk a metaverzumban?

Szerző: | 2022. 06. 15. | Elektronikus fizetés, Összes hír, web3

FinTechShow-7.0

A metaverzum gazdaságának fejlődéséhez nélkülözhetetlen a “föld”, a virtuális terek, a szolgáltatások, az áruk kereskedelmét biztosító fizetési rendszer. Az elmúlt fél évben számos bank, fizetési szolgáltató, fizetéstechnológiai társaság jelent meg valamely ismert metaverzumban, hogy kitalálják, hol a pénz, mi az üzleti haszon az új virtuális világban.

Mi a pénz a Metaverzumban és hogyan fizetünk ma?

A metaverzumot gyakran a web3 – azaz a következő generációs, blockchain technológián alapuló internet – egyik megjelenési formájának tekintik. Ebből adódna, hogy a pénz a metaverzumban a kriptovaluta, de a válasz ennél jóval színesebb.

A pénz az egyes metaverzumokban különféle formákban létezik. Mai ismereteink szerint találkozunk játék-tokenekkel, fiat valutával, valamilyen fiat valutához kötött stabil valutával, kriptovalutákkal. A nem túl távoli jövőben pedig a digitális jegybankpénz (CBDC) is lehet majd fizetőeszköz.

Ma a Roblox és a Fortnite rendszerében fiat és kriptovalutáért megvásárolhatjuk a metaverzum saját “valutáját”, ugyanakkor a Decentraland, az NFT Worlds és a The Sandbox metaverzumokban rendelkeznünk kell kriptovalutával, ahhoz, hogy tranzaktálhassunk, vásárolhassunk, részt vehessünk a metaverzum életében.

A Decentraland metaverzuma például Ethereum hálózaton fut, a belépésért és az egyes tranzakciókért MANA-val fizetünk, melyet Etherrel vehetünk meg. A megvásárolt MANA-t a MetaMask kriptotárcában tárolhatjuk, illetve a tranzakciókat is innen bonyolíthatjuk.

A metaverzum növekedése szempontjából az egyik alapvető kérdés az, hogy milyen fizetési rendszerek lesznek a meghatározók az egyes metaverzumokban és hogy ezek a rendszerek átjárhatóak lesznek-e.

Ahány társaság annyiféleképpen vág bele

Alig pár napos hír, hogy a Mastercard kártyákkal NFT-ket is lehet vásárolni hamarosan. A Mastercard több NFT piactérrel (pl. Immutable X, Sandbox, Candy Digital) együttműködik annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb és minél szélesebb körben elérhető legyen.

A Mastercard ambíciózus terveire utal, hogy a társaság tucatnál is több NFT és metaverzum kapcsolódású védjegy bejegyzését kezdeményezte az USA-ban. A védjegyek többek között virtuális hitel-, betéti és -prepaid kártyára, valamint a metaverzumban és más virutális világokban virtuális fizetési kártya tranzakciókra vonatkoznak.

Az egyik védjegy pályázat arra utal, hogy NFT piactér létesítése is a Mastercard szándékában állhat. A CoinTelegraph szerint 2022. első negyedévében a Mastercard 500 fővel bővült, akik feladata a blockchain, kriptovaluta és NFT területen a társaság tevékenységének megalapozása.

A VISA NFT Creator programja 2021-ben kezdődött; első körben a digitális művészeket, kisvállalkozásokat kívánta segíteni az alapvetően edukációs, illetve finanszírozást segítő programmal. A VISA ma már a pénzintézetek körében folytat stratégiai tanácsadást a metaverzumban a megjelenés és az eredményes működés segítése céljával.

Bankok és fizetéstechnológiai cégek projektjei a metaverzumban

fizetestechnologiai cegek a metaverzumban

Forrás: FXC Intelligence

Bankok és fizetési szolgáltatók a metaverzumban

Globális bankok, mint az HSBC, Standard Chartered és a JPMorgan virtuális területeket vásároltak a metaverzumban, hogy a technológiára nyitott ügyfelekkel itt is találkozhassanak. A következő lépés – kommunikációjuk szerint – a közösségi, edukációs térben banki szolgáltatások nyújtása lesz.

A Worldline virtuális bemutatóterme edukációs és networking tér, amelynek célja az ismeretek elsajátításán túl a kereskedői lojalitás növelése, a metaverzum lehetőségeinek elemzése, kipróbálása.

A Sokin nemzetközi átutalásokkal foglalkozó startup egy 3D-s virtuális outletet alakítana ki a metaverzumban, ahol a vásárlók mobil app segítségével vásárolhatnak.

A Metaverzum ma még “vadnyugat”

Még hiányzik a térkép és hiányoznak a közlekedési táblák. Még nincsenek meg az üzleti, etikai normák, a jogi természetű szabályok. Néhány alapkérdés, alapvetés – a teljesség igénye nélkül -, melyekre a válasz jelentős befolyással lesz a metaverzumok fejlődésére:

  • A metaverzum fejlődése és használhatósága szempontjából alapvető a digitális személyazonosítás és hitelesítés biztonságos megoldása.
  • A metaverzumok bővüléséhez nélkülözhetetlen, hogy a fizetőeszköz könnyen elérhető és használható legyen.
  • Alapelvárás, hogy a fizetési infrastruktúra biztosítsa a valós idejű fizetést kiszámítható díjak mellett.
  • A fizetési infrastruktúrákkal szemben egyértelmű elvárás a 24/7-es működés biztosítása minden fizetési módnál.
  • Az egyik legfontosabb kérdés, hogy lesznek-e olyan alkalmazások, amelyek kielégítik az ügyféligényeket? Például meg tudjuk-e könnyíteni a metaverzumban a fizetés indítását és fogadását annyira, hogy egy átlagos kereskedő is képes legyen működtetni? Ha nem, akkor (egyelőre) a tech-savvy kereskedők és vásárlók játéktere lesz, ami nem feltétlenül elegendő a fenntarthatósághoz.
  • Milyen legyen a kripto és a fiat valutás fizetési módok választéka? Ha túlságosan kripto-nehéz az adott metaverzum fizetési modellje, felmerül a modell fenntarthatóságának kérdése, azaz, hogy lesz-e elegendő fogyasztó, elegendő tranzakció?

Ma még az egyes metaverzumok fejlődéséről, a belső működésről, belső szabályokról és az alkalmazott fizető eszközökről, fizetési megoldásokról beszélünk. Hamarosan azonban a figyelem középpontjába kerül a metaverzumok közötti fizetési tranzakciók átjárhatósága is.

Címlapfotó: Bloomberg

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!