2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.05.06.

Decentralizált pénzügyek (DeFi | 11. rész): Derivatívák megvalósítása kripto alapokon

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan lehet klasszikus derivatívákat megvalósítani decentralizált módon kripto alapokon? Milyen innovatív megoldások jelentek meg a DeFi világban? Egy újabb izgalmas terület, ami jelentős fejlődés előtt áll.

A derivatív piacok egy nagyon fontos és növekvő részterületét képzik a decentralizált alkalmazásoknak (DeFi), ahogy arra az előző cikkünkben (Bevezetés a decentralizált derivatívák világába) is rámutattunk. Az előző részben elsősorban a derivatívák blockchain specifikus részeit vizsgáltuk meg, most a klasszikus pénzügyi derivatívák lehetséges decentralizált megvalósításait vesszük górcső alá.

Mik azok a derivatívák?

A derivatívák a klasszikus pénzügyi konstrukciók egyik legfontosabb elemét alkotják. A derivatíva lényegében egy olyan pénzügyi eszköz, melynek árát egy másik eszköz határozza meg. Ilyen értelemben az előző fejezetekben bemutatott stabil kriptovaluták szintén egyfajta decentralizált pénzügyi derivatívának tekinthetők, mivel árukat egy külső fiat valuta árfolyamától teszik függővé.

Klasszikus derivatívák

A klasszikus, centralizált pénzügyi területeken a következő főbb derivatívákat szokták használni:

  • Opciók: Az opció egy lehetőség, de nem kötelezettség arra, hogy egy adott eszközt eladjunk, vagy megvegyünk adott áron egy jövőbeli időpontban.
    • Például, ha azt gondoljuk, hogy egy adott erőforrásnak – amire szükségünk lenne pl. a termelésben – az ára felfelé fog menni, akkor létrehozhatunk rá egy opciót. Az opció biztosítja, hogy egy jövőbeli időpontban a fixált áron meg tudjuk venni az adott erőforrást. Ez azonban nem kötelező. Ha az erőforrás ára ténylegesen felefelé ment, akkor megvehetjük a kedvező fixált áron, ha azonban ez mégsem történt meg és az ár lefelé ment, akkor elállhatunk az ügylettől és megvehetjük az erőforrást piaci áron. Az opciókat mind eladási, mind pedig vételi oldalon elő lehet állítani az eladási oldalt általában call-nak a vételit pedig put opciónak szokták hívni.
    • Egy speciális és viszonylag új opció az úgynevezett perpetual, örökös opció, vagy szerződés. A konstrukció egy olyan opció, melynek nincsen lejárati dátuma és bármikor beváltható.
  • Forward ügyletek: Az előzőkkel ellentétben a forward ügyleteknél a vétel, vagy eladás a megállapított jövőbeli áron nem opcionális, hanem kötelező.
  • Future ügyletek: A future ügyletek általában a forward ügyletek egyszerűsített és szabványosított verziói. Míg a forward ügyleteket általában OTC (tőzsdén kívüli) módon egymás között egyeztetik a felek, a future ügyletekkel a szabványosítás miatt általában tőzsdéken kereskednek. További különbség, hogy az ügylet kiegyenlítése sem feltétlenül csak a megállapított jövőbeli időpontban lehetséges, hanem elképzelhető a napi kiegyenlítés is.
  • Egyéb derivatívák is léteznek, mint például a fiat valuta swap-ok, ám ezek kriptopiaci jelentősége egyelőre csekély.
A pénzügyi derivatív eszközök használatának többféle motivációja is van, például egyfajta pénzügyi biztosítás, tipikusan előre nem látható árfolyamváltozás és ebből eredő rizikó ellen. Egy másik gyakori alkalmazási terület a spekuláció, ennek speciális esete pedig a tőkeáttétellel való kereskedés. A derivatív piac nagyságát a részvény, kötvény vagy akár kripto piachoz viszonyítva a következő ábrán láthatjuk.
derivativ piac

Forrás: Finematics

Derivatívák decentralizált megvalósítása

Több különböző megközelítés is létezik az előzőkben említett klasszikus pénzügyi derivatívák decentralizált, kriptós megvalósítására.

Az egyik megközelítés a Hegic platform, mely klasszikus opciókat valósít meg kripto eszközökre decentralizált módon. A Hegic platform segítségével amerikai call és put opciókat lehet előállítani ETH-ra és wBTC-re. A platform szintén egyfajta liquidity pool modellre épül, a liquidity-t biztositók (liquidity provider) ethert és wBTC-t tudnak lekötni a protokollban. A Hegic protokoll segítségével a letétbe lekötött likviditás bizonyos százalékáig lehet opciókat előállítani, biztosítva így a megfelelő mennyiségű fedezet meglétét.

Egy másik innovatív megoldás decentralizált opciókkal való kereskedésre az Opyn platform. Az Opyn platform mind az európai mind pedig az amerikai opciókat támogatja. A platform jellegzetessége, hogy maguk az opciók is tokenizálva vannak, ezek az úgynevezett oTokenek, illetve, hogy mielőtt opciót nyitna valaki, az opciónak megfelelő tokenből 100% fedezetet kell lekötni a platformban. Az Opyn protokoll a tokenek szélesebb körére nyújt szolgáltatást, többek között WBTC, SNX, UNI, ETH.

Léteznek egzotikusabb platformok is, mint például a Perpetual Protocol, mely perpetual opciós és tőkeáttételes kereskedési lehetőséget is nyújt. A protokoll érdekessége, hogy egy decentralizált tőzsdét is megvalósít, mely egy úgynevezett virtuális Automated Market Making algoritmuson alapul. Az algoritmus jellegzetessége, hogy a liquiditást nyújtók nem a decentralizált tőzsde okos szerződéseiben kötik le a tokenjeiket, hanem egy saját “széf” (vault) okos szerződésben. Ezzel egy sokkal gyorsabb és kisebb tranzakciós költséggel működő tőzsde valósítható meg.

Egy másik jellegzetes példa a dYdX protokoll. A dYdX többféle DeFi szolgáltatást is nyújt, többek között egy decentralizált tőzsdét, decentralizált hitelezést, tőkeáttételes kereskedést és perpetual szerződéseket.

A decentralizált kripto derivatívák elmélete és gyakorlata mindenképpen egy nagyon izgalmas terület, mely a jövőben biztos, hogy nagy fejlődés előtt áll.

Irodalom: Finematics

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by VectorMine | Licenc: FinTech Group
Címkék:
blank
blank