PayTechShow-4.0-banner-520x710-EARLY-BIRD

Mindent a blockchain technológiáról az Akváriumban

írta | 2017. 11. 09. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow-4.0-banner-948x200-EARLY-BIRD

A blockchain technológia átalakítja mindennapjainkat, miközben számos kérdést felvet: Hogyan lehet kriptovalutát bányászni? Legális? Tényleg megszűnhet a bankrendszer? Csak néhány felvetés, amelyekre 2017. november 22-én minden laikus érdeklődő, szakértő megkaphatja a választ. Jön Magyarország első blokklánc konferenciája!

 

„Hiszünk abban, hogy a blockchain technológia alapjaiban megváltoztathatja a világgazdaság működését, legyen szó adózásról, pénzügyekről vagy éppen humánerőforrás-gazdálkodásról. Épp ezért a Blockchaineum konferenciával célunk, hogy minél szélesebb körben bemutassuk a blokklánc által nyújtott lehetőségeket, eloszlassuk a tévhiteket és egyben párbeszédre ösztönözzük a téma iránt érdeklődőket.”

– emelte ki Czeglédi Tamás, a Blockchaineum konferencia egyik főszervezője, akivel “A fintechen túl” is találkozhattunk már, vagy olvashattuk írását a Fintechzone hasábjain arról, vajon a “Bitcoin egy hiba-e a rendszerben“.

 

Az egész napos eseményen a résztvevők kerekasztal-beszélgetések és előadások keretében körbejárják a különböző szakterületeket érintő legfőbb kérdéseket, közérthető és interaktív formában.

 

Milyen témák lesznek?

Szó lesz többek között a blockchain és a fintech kapcsolódásáról, a pénzügyi alkalmazási lehetőségekről és kihívásokról, az informatikát érintő változásokról, kriptovalutákról. Terítékre kerülnek a szabályozási, adózási és jogi kérdések, a bányászat és annak metodikája, az okos szerződések jövője, de megszólalnak egyetemek képviselői és startupok is. További témák:

 • A bitcoin és a többi digitális fizető eszköz,
 • A blockchain hatása a bankokra és a pénzügyi világra,
 • Okosszerződések és hatásuk a mindennapjainkra,
 • Hol hoz innovációt a technológia?
 • A bitcoin bűnözés és bűnüldözés
 • Mit jelent az ICO?
 • Nehéz a bányászok élete, vagy nem?
 • Jótékonyság és blockchain
 • Adózási kérdések és kriptovaluták
 • Értsük meg, hogy mi a blockchain
 • Blockchain a nagyvilágban
 • Blockchain START-UP

 

Blockchain a pénzügyi szektorban

A technológia számos lehetőséget rejt magában, ezért is érdeklődnek olyan aktívan iránta a bankok is. Ezek közül az alábbi felhasználási területek különösen érdekesek lehetnek számukra:

 • a digitális ügyfélazonosítás az onboarding és KYC folyamatokban,
 • az értékpapír kereskedelem,
 • a tranzakció menedzsmenthez kapcsolódó klíring és elszámolási folyamat optimalizálása (pl. rekonsziliáció, belföldi átutalás, pénzküldés külföldre stb.), melynek révén az operációs költségek csökkenthetőek jelentős mértékben,
 • a szabályozói követelményeknek való megfelelés.

Egyrészt a világ legnagyobb bankjai már dolgoznak a blokklánc alapú bankközi elszámolásokon, a bankok befektetéseinek hatékonyabbá tétele érdekében. A svájci UBS kezdeményezésére indult megaprojekt a végéhez közeledik, 2018 végére sor kerülhet a piaci bevezetésre. Ezután gyorsabb értékpapírkereskedelem, hatékonyabb bankközi műveletek segíthetik a gazdasági növekedést.

Másrészt a bankok azt is vizsgálják, hogy a nemzetközi fizetési forgalmat hogyan lehetne a jelenlegi lassú és drága levelező banki megoldásról átterelni a blockhain technológiára.

A határon átnyúló, vagy akár belföldi, de devizában indított átutalás esetén is a bankok általában levelező banki kapcsolaton keresztül bonyolítják le a tranzakciót. Például, ha amerikai dollárban indítunk átutalást, akkor az a számlavezető bankunktól először egy amerikai bank által vezetett ún. nostro számlán landol és onnan kerül továbbításra jó esetben közvetlenül a kedvezményezett bankjához. Rosszabb esetben a kedvezményezett banknak is van egy levelező bankja. Így a nemzetközi fizetésforgalom akár 4 banki szereplő részvételét is igényelheti. A levelező bankok a tranzakció végrehajtásáért díjat (ún “lifting fee”) számítanak fel, ezzel jelentősen megdrágítva a devizában végzett tranzakciókat.

 

A bankok mellett már a biztosítók is vizsgálják a technológiában rejlő lehetőségeket és minap az AXA biztosító lépett a piacra blokklánc alapú biztosításával. Legfrissebb újítása a fizzy, egy okosbiztosítás, amely a repülőjárat késése esetén közvetlen, automatizált kárrendezést nyújt a biztosított személynek. Ha több, mint két órát késett a gép, a fizzy igénybejelentés nélkül, azonnal teljesíti a kártérítést.

 

Ha kiváncsi vagy arra, hogy a pénzügyi szektoron kívül más iparágak milyen blokklánc alapú megoldásokon dolgoznak, akkor gyere el a blockchain konferenciára. Addig is ajánljuk az alábbi írásokat a témában:

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow-4.0-banner-520x710-EARLY-BIRD

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!