SimpleTrends
SimpleTrends

Mindent a blockchain technológiáról az Akváriumban

Szerző: | 2017. 11. 09. | Blockchain, Összes hír

FinTechShow-7.0

A blockchain technológia átalakítja mindennapjainkat, miközben számos kérdést felvet: Hogyan lehet kriptovalutát bányászni? Legális? Tényleg megszűnhet a bankrendszer? Csak néhány felvetés, amelyekre 2017. november 22-én minden laikus érdeklődő, szakértő megkaphatja a választ. Jön Magyarország első blokklánc konferenciája!

 

„Hiszünk abban, hogy a blockchain technológia alapjaiban megváltoztathatja a világgazdaság működését, legyen szó adózásról, pénzügyekről vagy éppen humánerőforrás-gazdálkodásról. Épp ezért a Blockchaineum konferenciával célunk, hogy minél szélesebb körben bemutassuk a blokklánc által nyújtott lehetőségeket, eloszlassuk a tévhiteket és egyben párbeszédre ösztönözzük a téma iránt érdeklődőket.”

– emelte ki Czeglédi Tamás, a Blockchaineum konferencia egyik főszervezője, akivel „A fintechen túl” is találkozhattunk már, vagy olvashattuk írását a Fintechzone hasábjain arról, vajon a „Bitcoin egy hiba-e a rendszerben„.

 

Az egész napos eseményen a résztvevők kerekasztal-beszélgetések és előadások keretében körbejárják a különböző szakterületeket érintő legfőbb kérdéseket, közérthető és interaktív formában.

 

Milyen témák lesznek?

Szó lesz többek között a blockchain és a fintech kapcsolódásáról, a pénzügyi alkalmazási lehetőségekről és kihívásokról, az informatikát érintő változásokról, kriptovalutákról. Terítékre kerülnek a szabályozási, adózási és jogi kérdések, a bányászat és annak metodikája, az okos szerződések jövője, de megszólalnak egyetemek képviselői és startupok is. További témák:

 • A bitcoin és a többi digitális fizető eszköz,
 • A blockchain hatása a bankokra és a pénzügyi világra,
 • Okosszerződések és hatásuk a mindennapjainkra,
 • Hol hoz innovációt a technológia?
 • A bitcoin bűnözés és bűnüldözés
 • Mit jelent az ICO?
 • Nehéz a bányászok élete, vagy nem?
 • Jótékonyság és blockchain
 • Adózási kérdések és kriptovaluták
 • Értsük meg, hogy mi a blockchain
 • Blockchain a nagyvilágban
 • Blockchain START-UP

 

Blockchain a pénzügyi szektorban

A technológia számos lehetőséget rejt magában, ezért is érdeklődnek olyan aktívan iránta a bankok is. Ezek közül az alábbi felhasználási területek különösen érdekesek lehetnek számukra:

 • a digitális ügyfélazonosítás az onboarding és KYC folyamatokban,
 • az értékpapír kereskedelem,
 • a tranzakció menedzsmenthez kapcsolódó klíring és elszámolási folyamat optimalizálása (pl. rekonsziliáció, belföldi átutalás, pénzküldés külföldre stb.), melynek révén az operációs költségek csökkenthetőek jelentős mértékben,
 • a szabályozói követelményeknek való megfelelés.

Egyrészt a világ legnagyobb bankjai már dolgoznak a blokklánc alapú bankközi elszámolásokon, a bankok befektetéseinek hatékonyabbá tétele érdekében. A svájci UBS kezdeményezésére indult megaprojekt a végéhez közeledik, 2018 végére sor kerülhet a piaci bevezetésre. Ezután gyorsabb értékpapírkereskedelem, hatékonyabb bankközi műveletek segíthetik a gazdasági növekedést.

Másrészt a bankok azt is vizsgálják, hogy a nemzetközi fizetési forgalmat hogyan lehetne a jelenlegi lassú és drága levelező banki megoldásról átterelni a blockhain technológiára.

A határon átnyúló, vagy akár belföldi, de devizában indított átutalás esetén is a bankok általában levelező banki kapcsolaton keresztül bonyolítják le a tranzakciót. Például, ha amerikai dollárban indítunk átutalást, akkor az a számlavezető bankunktól először egy amerikai bank által vezetett ún. nostro számlán landol és onnan kerül továbbításra jó esetben közvetlenül a kedvezményezett bankjához. Rosszabb esetben a kedvezményezett banknak is van egy levelező bankja. Így a nemzetközi fizetésforgalom akár 4 banki szereplő részvételét is igényelheti. A levelező bankok a tranzakció végrehajtásáért díjat (ún “lifting fee”) számítanak fel, ezzel jelentősen megdrágítva a devizában végzett tranzakciókat.

 

A bankok mellett már a biztosítók is vizsgálják a technológiában rejlő lehetőségeket és minap az AXA biztosító lépett a piacra blokklánc alapú biztosításával. Legfrissebb újítása a fizzy, egy okosbiztosítás, amely a repülőjárat késése esetén közvetlen, automatizált kárrendezést nyújt a biztosított személynek. Ha több, mint két órát késett a gép, a fizzy igénybejelentés nélkül, azonnal teljesíti a kártérítést.

 

Ha kiváncsi vagy arra, hogy a pénzügyi szektoron kívül más iparágak milyen blokklánc alapú megoldásokon dolgoznak, akkor gyere el a blockchain konferenciára. Addig is ajánljuk az alábbi írásokat a témában:

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!