7 fizetési trend, amely felrázhatja a bankokat 2022-ben – 2. rész

Szerző: | 2022. 01. 05. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Fintech kitekintő, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír, Paytechshow

PayTechShow 4.0

Szuperalkalmazások versenyeznek az adatainkért, a BNPL szolgáltatók 40%-os kosárnövekedést ígérnek a kereskedőknek, a beágyazott fizetési és pénzügyi megoldások segítségével minden vállalkozás élvezheti a fintech előnyeit. A The Financial Brand összegyűjtötte azt a 7 fő fizetési (payment) trendet, amely 2022-ben felrázhatja a bankokat. A cikk alapján végiggondoltuk, ezek a nemzetközi fizetési trendek hogyan írhatják át Magyarország elektronikus fizetési térképét és a mindennapi pénzügyeinket. A főbb fizetési trendekkel és megoldásokkal külön is foglalkozunk majd az idei évi PayTechShow-n.

A kétrészes cikk első részében ezeket a trendeket tekintettük át:

 • #1 Folytatódik a háború a P2P fizetési megoldások között
 • #2 Az újdonságok ellenére bankkártyával (és készpénzzel) fizetünk
 • #3 BNPL: az évtized pénzügyi terméke?

A cikk második részében ezeket vesszük górcső alá:

#4 Ez egy mobiltárca! Egy platform! Egy szuperalkalmazás!

„Egyértelmű, hogy az ügyfeleket vonzza az egyablakos ügyintézés lehetősége, amely összegyűjti és rendszerezi az összes alkalmazásuk legjobb tulajdonságait” – idézi a The Financial Brand a JP Morgan Chase „Payments are eating the world” c. riportját.

A riport szerzőinek véleménye szerint a szuperalkalmazások teljesítik a felhasználók vágyát, hogy a mindennapi tevékenységeiket és az azokhoz kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokat egyszerűen és gyorsan, digitálisan intézhessék. Emellett ezek a szuperalkalmazások a kereskedők igényeit is szolgálják, hiszen a felhasználók tömegéhez hozzáférést biztosítanak, így megspórolják az ügyfélszerzés költségét.

Az Insider Intelligence azt állítja, hogy „a szuperalkalmazások képesek megoldani egy olyan problémát, amellyel a fogyasztók többsége küzd: a túl nagy választékkal”. Ugyanitt kiemelik, hogy a Deloitte kutatása szerint minden harmadik fogyasztó úgy érzi, megfullad az általa fenntartott számos eszköztől és előfizetéstől. Az Insider Intelligence véleménye szerint a PayPal, a Revolut vagy a Cash App Pay (korábban: Square, jelenleg: Block) appok lehetnek 2022-ben az első igazi szuperalkalmazások az Egyesült Államokban.

A Forrester előrejelzése szerint az USA-ban 2022. év végére legalább 20 banki, lakossági és telekommunikációs szuperalkalmazás versenyez majd az elsőbbségért. A PYMNTS.com tavaly év végén publikált lakossági felmérése szerint

a válaszadók 67%-a szeretne egy szuperalkalmazást, amely alkalmas minden digitális tevékenység kezelésére.

„A fogyasztók egyetlen felületen szeretnék összevonni digitális élményeiket” – áll a PYMNTS.com kutatásában. A kutatás rámutat arra a tíz funkcióra is, amit a felhasználók egy szuperalkalmazáson belül szeretnének elérni: (1) fizetés, (2) banki ügyintézés, (3) utazás, (4) kommunikáció, (5) mindennapi élet, (6) élelmiszer vásárlás, (7) egyéb vásárlás, (8) munkavégzés, (9) szórakozás és (10) egészség.

Hazai relevancia – FinTechZone kiegészítés, értékelés

A The Financial Brand által említett szuperalkalmazássá avanzsálók közül a PayPal és a Revolut is elérhetők Magyarországon, így akár ezek közül is kikerülhet Magyarország első szuperalkalmazása.

A hazai bankok közül az OTP Bank (Simple) és a K&H Bank tett kísérletet arra, hogy olyan mobilalkalmazást hozzanak létre, amely a pénzügyeken túl (beyond banking) a mindennapokban is hasznos lehet. Igaz, a többi hazai bank is egyre többször emeli ki a beyond banking szolgáltatások fontosságát, ám a konkrétumok még hiányoznak. Összességében ebben a versenyben a bankok közül az OTP Bank jár az élen a Simple alkalmazással (és a kapcsolódó Simple ökoszisztémával).

A Simple mellett úgy gondoljuk, hogy a Revolutnak van a legnagyobb esélye Magyarországon, hogy szuperalkalmazássá váljon. Ha a Revolut elérhetővé teszi a személyi kölcsönt, a hitelkártyát, a BNPL-t is 2022-ben, valamint növeli a piaci részesedését a kereskedői oldalon és a vállalkozói számlák terén, akkor a legvonzóbb szuperalkalmazássá is válhat.

#5 Beágyazott fizetési megoldások

Egyre több eszköz csatlakozik az internetre és válik alkalmassá fizetési tranzakciók lebonyolítására. A McKinsey szerint az egyik ilyen eszköz az internetre csatlakozott autó (ú.n. connected car), amely automatikusan kifizetheti az útdíjat, az autópálya matricát.

Attól függően, hogyan vezetünk, változhat a gépjárműbiztosítás és a casco díja is, amire már itthon is van példa (lásd Cristo). A tankolást, az elektromos feltöltést az autónk automatikusan kifizetheti az autónkhoz rendelt bankszámla, bankkártya, prepaid egyenleg, vagy kriptotárca terhére. Az önvezető autókban található mesterséges intelligencia a fizetési tranzakciókat csalásmegelőző algoritmusokkal is ellenőrizheti.

Az 5G technológiának köszönhetően valójában bármilyen eszköz „felokosítható” és fizetési képességgel felruházható. Craig Vosburg, a Mastercard vezérigazgató-helyettese (Chief Product Officer) szerint ezek az eszközök arra is alkalmasak (lesznek), hogy egymás között hajtsanak végre tranzakciókat.

A The Financial Brand kiemeli, ennek a kényelemnek az egyik veszélye, hogy a fogyasztó teljesen kimaradhat a tranzakcióból. Ez akkor válhat különösen veszélyessé, ha a beágyazott fizetéshez hiteltranzakció is kapcsolódhat.

Hazai relevancia – FinTechZone kiegészítés, értékelés

Magyarország ezen a téren még gyerekcipőben jár, de látni egy-két ígéretes kezdeményezést, mint például:

 • Rollet („Fizess autóddal, bármerre is jársz!”),
 • Parkl („Innovatív parkolási és elektromos töltési megoldások a modern autósok számára!”)
 • Cristo („Hasznos, kényelmes és okos szolgáltatások a tudatos autósok számára”).

#6 Valós idejű fizetések előretörése

Míg Európában gomba módra szaporodnak az azonnali fizetési rendszerek, addig az Egyesült Államok lényegesen le van maradva ezen a téren az ACI Worldwide kutatása szerint.

A The Financial Brand felveti azt a kérdést, valóban a gyorsaság, az azonnaliság az, amire az átlag (amerikai) felhasználóknak szüksége van a fizetés során, illetve az azonnali fizetési rendszerek előnyét ebben, azaz a valósidejűségben kell-e mérni.

Véleményük szerint sokkal fontosabb ezeknek a rendszereknek az adatküldő képessége és ezeket lenne célszerű előtérbe helyezni különösen a vállalkozások közötti tranzakciók során.

JPMorgan Chase által publikált „Payments Are Eating the World” c. kiadványban a szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy új fizetési igények jelennek meg a valós idejűségnek, az azonnaliságnak köszönhetően. Többek között a fellépő művészek, a zenekarok azonnal szeretnék megkapni a díjazásukat, amire a bankszámla alapú azonnali fizetési megoldás jó eszköz lehet.

„Az azonnali fizetési rendszereknek köszönhetően a napi, vagy akár az óránkénti bérszámfejtés és bérkifizetés is valósággá válhat. Egy ilyen világban a napi jelzáloghitel-, vagy adófizetés sem lenne elképzelhetetlen”

– emeli ki a The Financial Brand a JPMorgan Chase kiadványa alapján.

Hazai relevancia – FinTechZone kiegészítés, értékelés

Igaz, Magyarországon 2020. március 2. napja óta dübörög az azonnali fizetési rendszer, ám a kiegészítő szolgáltatások (fizetési kérelem, QR-kódos fizetés, másodlagos számlaazonosítók), valamint az új pénzforgalmi infrastruktúrára rátelepülő fintech szolgáltatások még váratnak magukra.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végén bejelentette, az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztése érdekében dolgoznak az AFR 2.0 koncepción. Ennek keretében vizsgálják:

 • a mobilbanki alkalmazásokban a kötelező QR-kód olvasási képességet,
 • az egységes QR-kód szabvány továbbfejlesztését például hitelesítési funkcióval,
 • a kötelező és szabványos pozitív visszajelzés bevezetését a kereskedői elfogadói szolgáltatások támogatása érdekében,
 • a fizetési kérelem kötelező fogadási képességét,
 • az egységes márkahasználatot,
 • a 10 millió forintos limitet.

A javaslatcsomag várhatóan 2022 elején kerül bemutatásra.

#7 A vérző, de verhetetlen kártyatársaságok

Tavaly év végén nagy port kavart, amikor az Amazon bejelentette, hogy 2022. január 19-től leállítja a Visa kártyák elfogadását az Egyesült Királyságban a magas kártyatársasági díjak miatt.

Igaz, a kártyatársaságokat egyre több oldalról próbálják nyomás alá helyezni, amelyek ideig-óráig fájdalmat okozhatnak számukra, ám ezek gyorsan elmúlnak. Ha például a BNPL növekvő népszerűségét nézzük, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a törlesztőrészletek visszafizetését jellemzően bankkártyával végzik, ami a kártyatársaságokon keresztül történik.

A kártyatársaságok együtt nőnek az elektronikus fizetés terjedésével függetlenül attól, hogy a vásárlók mivel fizetnek. A kártyatársaságok nagyon tudatosan bevásárolták maguk az azonnali fizetési rendszereket fejlesztő/üzemeltető cégekbe, így már az azonnali átutalások egy meghatározó része is a kártyatársaságokon keresztül történik.

Ha pedig azt gondolnánk, hogy a kriptovaluták világa mentes lesz a kártyatársaságoktól, akkor ez is egy hiú ábránd. A kártyatársaságok ezen a területen is megfontoltan építkeznek és a lehető legtöbb felhasználási esetben szerepet vállalnak stratégiai partnerségeken és felvásárlásokon keresztül. A felhasználási esetek között pedig ott van a digitális jegybankpénz is.

Pénzügyi, fizetési és fintech iparági elemzések készítése: FinTech Group Kft. Kapcsolat: hello@fintechgroup.hu

Címlapfotó: stock.adobe.com by hichako | Licence: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!