2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.10.03.

LogiNet: Jönnek a low-code, no-code platformok, de kerüljük a csodavárást. A partnerség eredményesebb lehet a bankoknak

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech startupok és digitális termékfejlesztéssel foglalkozó cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a LogiNet ügyvezetője, Máriás Zsigmond. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

BIO: Máriás Zsigmond

Programtervező matematikusként végeztem az ELTE-n 2007-ben, de mindig is vállalkozó szerettem volna lenni, így az egyetem elvégzése után azonnal megalapítottam cégemet, a LogiNetet, amelyet az elmúlt 15 évben 2 fős garázscégből 100 fős vállalatcsoporttá fejlesztettem.

A LogiNetnél az end-to-end szoftverfejlesztő cég mellett egy 10 fős UX ügynökséggel22.design – is rendelkezünk.

Az ügyvezetői munka mellett a legfontosabb terület, amellyel a mai napig aktívan foglalkozom a cégen belül az a termékfejlesztés és az innováció. Az üzletfejlesztés mellett megmaradt a technológiai érdeklődésem, amelyet egyrészt egyetemi óraadóként, valamint rendezvények rendszeres előadójaként kamatoztatok.

Marias-Zsigmond

Előadás: Digitális banki értékesítési folyamat fejlesztés 12 hét alatt? Lehetséges? (Esettanulmány)

Máriás Zsigmond, LogiNet, ügyvezető, IT fejlesztési specialista

FinTechShow 6.0: “Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Máriás Zsigmond: Cégünk korábbi, elsősorban egyedi e-commerce fejlesztésekre épülő szolgáltatáspalettáját az elmúlt években áthangoltuk, egyrészt a termékfejlesztésre fókuszálunk, az új értékesítésünk az elmúlt egy évben már nagyrészt erre épült.

Másrészt új iparágak felé nyitottunk, amelyek közül kiemelkedik a pénzintézetekre és a fintech startupokra szabott digitális termékfejlesztési szolgáltatás, amely területen ígéretes projekteket segítettünk piacra vinni.

A harmadik fő eredményünk, hogy sikerült a nemzetközi piacon is ügyfeleket szereznünk. Egyelőre még a magyar piac a meghatározó, de a nemzetközi árbevételünk dinamikusan bővül és egyre nagyobb részt képviselnek már a külföldi ügyfelek.

2. Az előbb említett eredmények közül melyikre vagy a legbüszkébb és miért?

Máriás Zsigmond: A fintech piacnak szánt digitális termékfejlesztési szolgáltatásunk eredményeire kiemelkedően büszke vagyok, ugyanis ez egy olyan új terület ahol óriási a nemzetközi verseny és csak a leginnovatívabb megoldások rúgnak labdába.

Itt az elmúlt évben a Fintrous Group partnerünkkel közösen sikerült elérni, hogy 3 hónap alatt egy white label hiteligénylési megoldás ötletéből terméket készítsünk.

Ezáltal rekordidő alatt piacra tudtak lépni és sikereket aratni. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a szigorú szabályozásoknak is megfeleltünk.

A termék kiállta az idő próbáját abban az értelemben is, hogy a következő időszakban rengeteg további fejlesztést tudtunk hozzátenni a rendszerhez. Ez megmutatta, hogy az integrált UX designer és fejlesztő csapatunk valódi partnerségben az ügyféllel milyen gyorsan mekkora értéket tud szállítani még egy számunkra új területen is.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Máriás Zsigmond: Szeretnénk a nemzetközi piacon erősíteni a jelenlétünket, ezzel a jelenlegi növekedési dinamikát fenntartva 2 éven belül az árbevételünk legalább 30%-át a nemzetközi piacokról szerezni. Ehhez innovatív új projekteket keressük, akár a fintech területén.

Mivel házon belül blockchain kompetenciát is kiépítettünk, ezért szeretnénk piacra vinni az ezzel kapcsolatos digitális termékfejlesztési szolgáltatásunkat, ami a fintech és pénzintézeti fejlesztésekkel jó szinergiát képez.

A fintech arról is szól, hogy a születésüktől digitális iparágakban – pl. az e-kereskedelemben vagy a social médiában – meghonosodott kimagasló felhasználói élményt implementálja a pénzügyi környezetbe.

Mi több mint 15 éves szakmai tudással rendelkezünk az e-kereskedelem területén és fontosnak tartjuk, hogy ezt a tapasztalatot kamatoztassuk a pénzintézetek fintech projektjeiben is.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Máriás Zsigmond: A mobilfejlesztésekben a Flutter, mint cross-platform technológia előretörését várjuk, amely oda fog érni, sőt akár le is taszítja a trónról az uralkodó React Native irányt. Cégünk jelenleg a natív fejlesztés mellett ezzel a technológiával a cross-platform fejlesztést is felvette a portfólióba.

A low-code, no-code platformok erősen növekedni fognak. Itt még meg kell tanulnia a piacnak, hogy ez mire való és mire nem.

Jelenleg egy olyan csodavárás tapasztalható, amely szerint ezen technológiákkal bármit meg lehet oldani és junior fejlesztőkkel is bátran neki lehet állni komoly projekteknek. Elbukott projekteken keresztül, fájdalmasan fogja megtanulni a piac, hogy ez nem így van.

Azonban ez a helyére fog kerülni és bizonyos alkalmazás típusokra specializált platformok helyes kiválasztásával valóban sikeres, költséghatékony és gyors projekteket vehetnek majd az ügyfelek.

Azt is várom, hogy a felhőtechnológiák egyszerűsödnek és a jelenleg jellemző bábeli zűrzavar és devops kompetenciahiány megszűnik. Ehhez az kell, hogy jobb, könnyebben használható standard megoldások szülessenek a nagy felhőszolgáltatóknál, amelyek elhozzák azt, hogy az egyes felhő platformok használatához nem lesz szükség az adott platform specialitásait mélyen ismerő devops szakemberekre. Ez a nagy szolgáltatók elemi érdeke és az iparági pletykák szerint ténylegesen ezen dolgoznak, ugyanis

jelenleg sok esetben ez a kompetenciahiány gátolja meg, hogy cégek az alkalmazásaikat a felhőbe migrálják vagy valóban élvezni tudják a felhő előnyeit.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Máriás Zsigmond: A mobilalkalmazások a fintech területen rendkívül fontosak, a startupok számára a jó minőségű cross-platform fejlesztőeszközök különösen lényegesek, hiszen költséghatékonyabban és gyorsabban tudnak alkalmazásokat piacra dobni. Ebben segíteni fog számukra a Flutter.

A pénzügyi szolgáltatók számára a low-code platformok reális alternatívát jelentenek majd egyszerűbb back office feladatokhoz képest. Sokak számára lesz egy középút az excel – ami véleményem szerint maga is egy erős korlátokkal rendelkező, de mégiscsak low-code platform – és az enterprise szoftverfejlesztés között.

A Fintechek számára a low-code platformok extra gyors prototípus fejlesztést tesznek majd lehetővé, amelyet persze nekik rendkívül gyorsan kell majd migrálniuk igazi profi platformokra. De teszteléshez, piacra lépéshez remek eszközöket kapnak majd.

A felhő technológiák egyszerűsödésével még több szolgáltatás kerül fel majd a felhőbe, ráadásul úgy, hogy valóban kihasználják annak előnyeit. Ezzel a felhasználók skálázódó megoldásokat fognak használni, amivel kevesebb performancia problémát és downtime-t tapasztalnak majd.

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Máriás Zsigmond: A technológiák elterjedésének legfőbb akadálya a munkaerő- és a kompetenciahiány lehet. Jelenleg a vállalatok többsége a meglévő feladatainak ellátásához is nehezen talál megfelelő munkaerőt, így az új, innovatív technológiák bevezetésére nem marad tudás és kapacitás.

Ez hosszú távon oda vezet, hogy legacy rendszerek fenntartásával több munkával kevesebb értéket tudnak teremteni a cégek IT szervezetei, mintha migrálnának az újabb technológiákra.

A megoldás talán az lehet, ha a cégek a HR / recruitment büdzséjük növelése mellett a képzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznének.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Máriás Zsigmond: Eddig a pénzügyi szolgáltatóknál a digitalizáció erősebben koncentrált az ügyfél akvizíciós területekre és kevésbé a ügyfélfolyamat további részeire. Ez nem is azt jelenti, hogy a későbbi lépések nem digitalizáltak, inkább arról van szó, hogy ott kevésbé érhető tetten az a kifinomult, kidolgozott user experience, ami az első lépéseket jellemzi. Véleményem szerint a következő években ezekre a területekre fognak fókuszálni a pénzügyi szolgáltatók.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Máriás Zsigmond: A Revolut Merchant megoldását említeném, amelyet egy side projektemben volt szerencsém használni. Ennek segítségével egy rendezvény számára egy bármilyen devizát fogadni képes, online bankkártya elfogadásos vásárlási folyamatot 48 óra alatt el lehetett indítani, úgy, hogy azelőtt még Revolut Business account-om sem volt.

A körinterjú keretében eddig megjelent cikkek:

Címlapfotón: Máriás Zsigmond, a LogiNet  ügyvezető igazgatója

Címkék: