BankTechShow

Itt a TOP10: a Revolut lett az év fintech story-ja 2018-ban Magyarországon

Szerző: | 2019. 01. 02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Elővettük a 2018-as év statisztikáit, hogy megnézzük, a 130 ezer FinTechZone olvasó számára melyek voltak a tavalyi év legizgalmasabb fintech témái és megoldásai. A bitcoin és a kriptovaluták iránti érdeklődés nem volt meglepetés, a Revolut viszont mindent vitt. Cikkek és cakkok a hazai fintech közösség „olvasónaplójából” – a FinTechZone tükrében.

TOP10 fintech, digitális pénzügyi sztori, téma és tanulság

1. Nincs mese, a Revolut mindent vitt (No1., No4. és No6.)

Függetlenül attól, hogy mégsem hozták el a forinttal kapcsolatos beígért szolgáltatásaikat Magyarországra, mégis a Revoluttal kapcsolatos hírek, bejelentések iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A 2018-as év 10 legolvasottabb cikke közül három (No1., No4., No6.) a fintech startuphoz kötődött:

Tavaly év végén már 50 ezer hazai felhasználója volt a Revolutnak, amely számosság 2019 tavaszára 100 ezerre nőhet. Év végén banki engedélyt szereztek Litvániában. Ez biztosan új távlatokat nyit majd meg a társaság számára és reméljük, a magyarok is élvezhetik majd az új szolgáltatásokat.

Tanulság: a digitálisan érett és pénzügyileg tudatos felhasználók minden olyan fintech megoldás iránt érdeklődnek, amelyek Magyarországról igényelhetők és magasabb ügyfélélményt nyújtanak, mint a hazai inkumbens szolgáltatók megoldásai. A Revolut után a magyarok számára elérhető fintech megoldások közül a TransferWise, a Skrill és a Monese szolgáltatásai keltették fel olvasóink érdeklődését:

2. Mi a PSD2? (No2.)

Az olvasottsági TOP lista második helyén a „Bevezetés a PSD2 világába?” összeállításunk végzett, ami szakmai berkekben talán nem meglepetés, hiszen ezen dolgozik a hazai bankszektor már egy ideje.

Akik most találkoznak először ezzel a kifejezéssel, azok számára röviden: a bankoknak nyílt hozzáférést kell biztosítaniuk a banki adatvagyon egy meghatározott részéhez és a számlavezető rendszerhez ún. harmadik feles szolgáltatók számára (a felhasználó felhatalmazását követően).

Sokan paradigmaváltásnak tekintik a PSD2 lehetséges következményeit, bár egyelőre még fékezett habzású a történet idehaza. Mindenesetre a PSD2-vel kapcsolatos aktuális fejleményekről a legtöbbet a FinTechZone-on olvashatnak az érdeklődők.

3. Persze, bitcoin… (No3., N7. és N9.)

A dobogó harmadik fokán a bitcoin adózásával kapcsolatos cikkünk végzett, de a TOP10-ben a 7. és a 9. helyet is a kriptovaluták vitték el:

4. De mi az a fintech? (No5.)

A Revolut, a PSD2 és a kriptovaluták után az olvasóink többsége azt a kérdést tette fel magában, „Mi a fintech?”. Egyre többet hallani erről a kifejezésről, így nem csoda, ha lassan annak a hátterét is szeretnék megérteni.

5. „Érzékeny” hazai bankolás (No8. és No10.)

Végül, de nem utolsó sorban, egészen pontosan a 8. és a 10. helyen két (érzékeny) banki cikk végzett. Augusztusban nem kis vihart kavartak a hazai bankok félresikerült mobilbanki frissítései.

Számunkra az egyik legnagyobb tanulság, hogy a mobilbanki applikációk szerepe felértékelődött a digitális bankolásban és sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni ennek a csatornának a fejlesztésére, mint ahogy azt a hazai bankok többsége teszi (kevés kivételtől eltekinve). Ez a csatorna 2019.07.01-től, az Azonnali Fizetési Rendszer indulásával központi szerepet kap, így a következő hónapokban várhatóan számos új mobilbanki fejlesztés és frissítés történik majd.

A másik tanulság, hogy az olvasóink keresik azokat a digitális pénzügyi lehetőségeket, amelyekkel valóban jól járhatnak. Talán ennek is köszönhető, hogy a TOP10-es listába bekerült a hazai bankkártyák külföldi használatával kapcsolatos elemzésünk.

Hétről hétre egyre több olvasónk kérdezi tőlünk, hogy melyik a legjobb digitális bank Magyarországon, melyik fintech szolgáltató fizetési kártyáját használják, illetve egyre több javaslatot kapunk olvasóinktól mi is, hogy miket teszteljünk (pl. hamarosan jön a Curve).

A tavalyi év tanulságai és visszajelzései alapján azt ígérhetjük, a FinTechZone még többet fog foglalkozni azokkal a megoldásokkal, amelyek a felhasználók számára magasabb ügyfélélményt nyújhatnak.

Ha pedig tényleg szeretnél napra kész lenni azzal kapcsolatban, miképpen fog átalakulni a hazai pénzügyi közvetítői rendszer, milyen új fintech és digitális pénzügyi szolgáltatások várhatók Magyarországon 2020-ig, akkor 2019.04.25-én várunk a FinTechShow-n.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!