“granit

Itt a TOP10: a Revolut lett az év fintech story-ja 2018-ban Magyarországon

írta | 2019.01.02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

eit digital

Elővettük a 2018-as év statisztikáit, hogy megnézzük, a 130 ezer FinTechZone olvasó számára melyek voltak a tavalyi év legizgalmasabb fintech témái és megoldásai. A bitcoin és a kriptovaluták iránti érdeklődés nem volt meglepetés, a Revolut viszont mindent vitt. Cikkek és cakkok a hazai fintech közösség „olvasónaplójából” – a FinTechZone tükrében.

TOP10 fintech, digitális pénzügyi sztori, téma és tanulság

1. Nincs mese, a Revolut mindent vitt (No1., No4. és No6.)

Függetlenül attól, hogy mégsem hozták el a forinttal kapcsolatos beígért szolgáltatásaikat Magyarországra, mégis a Revoluttal kapcsolatos hírek, bejelentések iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A 2018-as év 10 legolvasottabb cikke közül három (No1., No4., No6.) a fintech startuphoz kötődött:

Tavaly év végén már 50 ezer hazai felhasználója volt a Revolutnak, amely számosság 2019 tavaszára 100 ezerre nőhet. Év végén banki engedélyt szereztek Litvániában. Ez biztosan új távlatokat nyit majd meg a társaság számára és reméljük, a magyarok is élvezhetik majd az új szolgáltatásokat.

Tanulság: a digitálisan érett és pénzügyileg tudatos felhasználók minden olyan fintech megoldás iránt érdeklődnek, amelyek Magyarországról igényelhetők és magasabb ügyfélélményt nyújtanak, mint a hazai inkumbens szolgáltatók megoldásai. A Revolut után a magyarok számára elérhető fintech megoldások közül a TransferWise, a Skrill és a Monese szolgáltatásai keltették fel olvasóink érdeklődését:

2. Mi a PSD2? (No2.)

Az olvasottsági TOP lista második helyén a „Bevezetés a PSD2 világába?” összeállításunk végzett, ami szakmai berkekben talán nem meglepetés, hiszen ezen dolgozik a hazai bankszektor már egy ideje.

Akik most találkoznak először ezzel a kifejezéssel, azok számára röviden: a bankoknak nyílt hozzáférést kell biztosítaniuk a banki adatvagyon egy meghatározott részéhez és a számlavezető rendszerhez ún. harmadik feles szolgáltatók számára (a felhasználó felhatalmazását követően).

Sokan paradigmaváltásnak tekintik a PSD2 lehetséges következményeit, bár egyelőre még fékezett habzású a történet idehaza. Mindenesetre a PSD2-vel kapcsolatos aktuális fejleményekről a legtöbbet a FinTechZone-on olvashatnak az érdeklődők.

3. Persze, bitcoin… (No3., N7. és N9.)

A dobogó harmadik fokán a bitcoin adózásával kapcsolatos cikkünk végzett, de a TOP10-ben a 7. és a 9. helyet is a kriptovaluták vitték el:

4. De mi az a fintech? (No5.)

A Revolut, a PSD2 és a kriptovaluták után az olvasóink többsége azt a kérdést tette fel magában, „Mi a fintech?”. Egyre többet hallani erről a kifejezésről, így nem csoda, ha lassan annak a hátterét is szeretnék megérteni.

5. “Érzékeny” hazai bankolás (No8. és No10.)

Végül, de nem utolsó sorban, egészen pontosan a 8. és a 10. helyen két (érzékeny) banki cikk végzett. Augusztusban nem kis vihart kavartak a hazai bankok félresikerült mobilbanki frissítései.

Számunkra az egyik legnagyobb tanulság, hogy a mobilbanki applikációk szerepe felértékelődött a digitális bankolásban és sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni ennek a csatornának a fejlesztésére, mint ahogy azt a hazai bankok többsége teszi (kevés kivételtől eltekinve). Ez a csatorna 2019.07.01-től, az Azonnali Fizetési Rendszer indulásával központi szerepet kap, így a következő hónapokban várhatóan számos új mobilbanki fejlesztés és frissítés történik majd.

A másik tanulság, hogy az olvasóink keresik azokat a digitális pénzügyi lehetőségeket, amelyekkel valóban jól járhatnak. Talán ennek is köszönhető, hogy a TOP10-es listába bekerült a hazai bankkártyák külföldi használatával kapcsolatos elemzésünk.

Hétről hétre egyre több olvasónk kérdezi tőlünk, hogy melyik a legjobb digitális bank Magyarországon, melyik fintech szolgáltató fizetési kártyáját használják, illetve egyre több javaslatot kapunk olvasóinktól mi is, hogy miket teszteljünk (pl. hamarosan jön a Curve).

A tavalyi év tanulságai és visszajelzései alapján azt ígérhetjük, a FinTechZone még többet fog foglalkozni azokkal a megoldásokkal, amelyek a felhasználók számára magasabb ügyfélélményt nyújhatnak.

Ha pedig tényleg szeretnél napra kész lenni azzal kapcsolatban, miképpen fog átalakulni a hazai pénzügyi közvetítői rendszer, milyen új fintech és digitális pénzügyi szolgáltatások várhatók Magyarországon 2020-ig, akkor 2019.04.25-én várunk a FinTechShow-n.

GRANIT Bank
GRANIT Bank

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

SZÁMLANYITÁS SZELFIVEL

“GRANIT Bank szelfi szamlanyitas
Nyiss számlát bankfiók nélkül! Bármikor egy szelfivel.

EIT DIGITAL – ONLINE EVENT

“EIT DIGITAL ONLINE EVENT
10 éves az EIT Digital! Online születésnap: 2020. október 29. 12:30-13:30.

NATRIX LIGHTPAPER

“Natrix blockchain lightpaper
A blockchain, mint technológia térnyerése szabályozott környezetben. További részletek a Natrix Lightpaper dokumentumban.

GOODID WHITE PAPER

“GOODID UGYFELAZONOSITAS
Olvassa el a GoodID új white paper-ét a digitális ügyfél-azonosítás előnyeiről és a friss MNB-szabályozásról!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

AZONNALI FIZETÉS

“azonnali fizetes
2020. március 2-án indult az azonnali fizetési rendszer Magyarországon. Így készülhetünk az új lehetőségekre.